Художествена литература
Научна литература
Справочна литература
Литература за деца
Мултимедийни издания
ENG
Книгоиздателство "Перо" е една от първите частни издателски фирми в България, появили се след демократичните промени през 1989 г. Основано е от литературния критик, преводач и издател Светлозар Жеков през 1990 г. Още с появяването си на книжния пазар "Перо" заявява неотклонно следваното си и до днес естетическо верую за високи стойности както в литературата за избраници, така и за масовите читатели.

Вече повече от 18 години  "Перо" е знак за качество в книгоиздаването - не само в подбора на издаваните заглавия, но и в техните новаторски дизайнерски и полиграфически решения. За този период са издадени десетки заглавия, част от които се превръщат в бестселъри. Първенството държи серията оригинални разговорници "Перо", обхващащи шестте най-разпространени европейски езици, чието търсене и до днес остава високо на българския книжен пазар. След тях се нарежда поредицата "Сова", която се радва на голям успех сред масовия читател - в нея за първи път са представени бестселърите на световно известни автори като Сидни Шелдън, Робърт Лъдлъм, Сара Парецки и др. 

В издателските планове на книгоиздателство "Перо", обаче, най-голямо внимание се отделя на стойностната българска и световна литература. Голяма част от заглавията представят значими творби от класиката, или съвременни автори с определена роля в българската и европейската културни сцени.  През 1992 година стартира поредицата "Философия +", в която са публикувани (в повечето случаи за пръв път на български език) фундаментални трудове в съвременната философия на автори като Фридман, Фон Хумболт, Фон Мизес, Фон Хайек, Бърлин, Колаковски, Новак, Джонсън, Грей, Капушчински и др.

През 1994 г. книгоиздателство "Перо" заедно с още няколко частни издателства основава Асоциацията на българските книгоиздатели. "Перо" участва със свои експозиции на Международния панаир на книгата във Франкфурт на Майн, както и в българските панаири на книгата.

От 2000 г. "Перо" стартира новата си поредица - мултимедийната библиотека "Книжовно наследство", чиято главна цел е дигитализацията на българската класика. Първото издание от поредицата "Христо Смирненски - новият прочит" (в два тома и CD-ROM) поставя фактически началото на дигитализацията на книжовното наследство в България. Този пионерски акт е оценен по достойнство не само за това, че е първи, но и заради високите качества на мултимедийното издание. През 2002 г. на изданието е присъдена най-високата държавна награда за принос в книжовната култура на България - "Христо Г. Данов" в категория "Електронно издаване и нови технологии". (Видео / Фотоархив)

През 2002 г. "Перо" се включва в международния проект "Hyper Learning", чиято цел е мащабно разтваряне на културните граници на Европа посредством създаване на уникална мрежа (в т.ч. и чрез интернет) за изучаване и сравнително изследване на големи европейски автори, представители на различни национални култури. "Перо" представя България в този проект с безсмъртните творби на Алеко Константинов и с нови изследвания върху живота и творчеството на големия български класик.

В момента "Перо" продължава дейността си по дигитализацията на българското книжовното наследство и свързаните с него документални материали.

През 1998 година "Перо" е инициатор и участник в създаването на най-голямата и най-модерна за времето си книжарница в България "Писмена".

 
© 2022 Книгоиздателство "Перо"
Login Form

Забравена парола