Художествена литература
Научна литература
Справочна литература
Литература за деца
Мултимедийни издания
ENG
Светлозар Жеков, КИРИЛ КАДИЙСКИ. ЛИТЕРАТУРНА АНКЕТА
Анкетата на литературния критик Светлозар Жеков с поета и преводача Кирил Кадийски е явление в новата българска книжнина.
 
Такава книга може да бъде създадена само от единомишленици, равностойно стоящи един срещу друг, каквито са Кирил Кадийски и Светлозар Жеков, свързани в десетилетно творческо и приятелско общуване. За такава книга се изисква и от двамата (анкетирания и анкетиращия) ясни естетически и граждански позиции и сила на духа при тяхното отстояване.  
 
Мащабният замисъл на критика разчупва и надхвърля неоспоримите до неотдавна канони на жанра, поставяйки нови изисквания пред него. Следвайки уроците на великите си предходници в литературното анкетиране, Светлозар Жеков е замислил и конструирал творбата като "спирала на познанието" – от доловеното към опознаването и осмислянето му, от първите стъпки през трудния преход до покоряването на върха, от личното през общественото му осъзнаване до общозначимото, от злободневното през общочовешките му проекции до философското му осмисляне и т.н. Именно тази архитектоника е позволила на двамата съавтори на творбата щрих след щрих да изградят един ярък, запомнящ се образ на литературния, културния и обществения ни живот през последните четири десетилетия. Този образ може да харесва на едни или да бъде хулен от други – но той не може да бъде отречен. Той е литературно-исторически, естетически и културен факт, свързан с една от емблематичните личности в българското и европейското културно пространство на новото време – Кирил Кадийски.
 
Бурните реакции на одобрение/неодобрение, появили се в общественото пространство след излизането на анкетата, показват че с високия си професионализъм и честното си говорене (закърняло през десетилетията на тоталитаризма) Светлозар Жеков и Кирил Кадийски вдъхват нов живот на литературно-историографския жанр. И че тяхната книга още дълги години ще бъде четена като неподправен документ за противоречивото ни време преди да бъде поставена върху прашната лавица на историята…
 
 
ИЗ ЛИТЕРАТУРНИЯ ДЕБАТ ЗА АНКЕТАТА
 
 
 
© 2021 Книгоиздателство "Перо"
Login Form

Забравена парола