Художествена литература
Научна литература
Справочна литература
Литература за деца
Мултимедийни издания
ENG
Пиърс Пенингтън, ВЕЛИКИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ
Тази книга разказва историята на Великите приключения в света на непознатото чрез живота на самите изследователи – техните личности, постижения, цели и поражения. Всяка глава от книгата представя епохата или мястото на откритията – от древните египтяни, за които се знае твърде малко, до толкова популярната в близкото минало надпревара за двата полюса. Да Гама и Колумб, Магелан и Хъдсън, Беринг и Кук, Ливингстън и Амундсен – това са само най-известните от над 50-имата изследователи, описани тук. За тях са класическите разкази за изключителна смелост, непоклатима вяра, мъчителни лишения, а понякога – смърт. Това са мъжете, които завършиха картата на познатия свят, като първо очертаха бреговете, а после проникнаха във вътрешността на Азия, Америка, Африка, Австралия, Северните и Южните полярни райони. Сред множеството илюстрации са отпечатани стари карти, показващи света такъв, какъвто са го мислили по времето на различните експедиции и изследвания. Книгата предлага необичаен и интересен подход към едно от най-вълнуващите начинания на човека – пътешествието в неизвестното.
 
Човекът е бил изследовател от най-ранните дни на своето съществуване на земята. Праисторическите хора били вероятно първите, впуснали се в непознатото, в търсене на храна и подслон или бягайки от опасности. Днес техните походи се проследяват чрез археологически разкрития; но самите пътешественици не знаели нищо за походите на предците си. Те не записвали своите открития, така че всеки, напуснал родните места, трябвало да проправя пътя си наново. Едва с появата на писмеността и с началото на историографията историята на човешките търсения започнала да се прояснява. Тя разказва за постепенно нарастващото познание на човека за света, в който живее познание, натрупано бавно и трудно, често с цената на лишения и жертви, и с помощта само на примитивните средства, известни в древния свят. Първите документирани пътешествия започнали преди повече от 4000 години от източните брегове на Средиземно море. Именно там, по-малко от 1000 години преди това, се появила и първата цивилизация.
 
Енциклопедията е богато илюстрована и е написана от английския учен Пиърс Пеннгтън на достъпен език, което я прави привлекателно четиво за една широка аудитория.
 
 
© 2021 Книгоиздателство "Перо"
Login Form

Забравена парола